REGLER: Det finnes visse regler man må følge, også på Halloween.
REGLER: Det finnes visse regler man må følge, også på Halloween. Foto: Afp
Halloween blir stadig større, også i Norge. Til tross for at mange er negative til den amerikanske tradisjonen kler stadig flere norske barn seg ut i skumle kostymer og legger ut på «Knask eller knep»-ferd i nabolaget.

Det er likevel ikke fritt frem for å gjøre som man vil. Nettportalen for mødre, mammanett, har laget en liste over hva landets foreldre mener er de uskrevne reglene for feiringen.

Mest interessant er regelen om at man ikke får drive bøll:

Knep er ikke er lov.

Vel sier man «knask eller knep», men knep er faktisk helt forbudt. Er godteriskålen tom, sier man høflig «ha det bra» og går. Dopapir på dørhåndtaket er ulovlig.

Kun 31. oktober
Det er kun lov å gå «Knask eller knep» denne ene dagen. Oppvarming dagen før er strengt forbudt og man kan ikke forvente seg noe godteri.

Slutt kl. 21
Man får ikke gå så sent man vil. Folk må få kveldsro etter ni på kvelden.

Artikkelen fortsetter under bildene
asd
I FJOR: Agnes (3 år) og Bo (5 år) fra fjorårets feiring i Oslo. Foto: NTB scanpix
sdf
SKUMMELT: Kåre Mortensen på Nordberg i Oslo lagde i fjor en skummel kirkegård med hodeskaller og svevende spøkelser i hagen sin. I tillegg har han brukt de siste ukene på å lage en skummel labyrint med grøssende overraskelser. Foto: NTB scanpix
sdf
SKUMMEL: Selv de søteste barna blir skumle p åHalloween. Foto: Reuters

Skrem ikke små barn
Halloween skal ikke være alt for skummelt for de minste. Pass på så de store barna ikke skremmer livet av de minste. Da blir det ikke moro.

Ikke la småbarn åpne døra
De minste kan bli skremt av å se inn i en skummel utkledd gjeng på trappa. I følge Barnevakten.no finnes det eksempler på at små barn har blitt skikkelig redde, så sørg for å skjerme de minste. Spar dem for traume, skriver mammanett.

Mørkt betyr at besøk ikke er ønsket
I tillegg er det viktig å huske på at dersom man har slukket utelyset ønsker man ikke besøk. Det skal respekteres.

Se alle reglene her.

Flere kanaler