«Luksusfellen»: Kjøpte sko for 80.000 kr - nekter å bruke dem

Jeremy (27) dropper å betale barnebidrag, har en gjeld på flere hundre tusen kroner og bruker skyhøye summer på klær. Som han ikke bruker.

– Det er bullshit!

Det blir opphetet stemning i onsdagens episode av «Luksusfellen», når økonom Hallgeir Kvadsheim og psykolog Cecilie Lynum får en utfordring av de sjeldne.

27 år gamle Jeremy Fitzgerald fra Oslo har et forbruk de fleste kan drømme om. Men det er bare et problem: Han har veldig mye mindre penger enn han bruker.

40 par ubrukte sko
27-åringen har opparbeidet seg en gjeld på nærmere 300.000 kroner på grunn av sin vanvittige pengebruk. Mye av pengene går til klær, smykker, capser og sko. Rettere sagt: Veldig mange dyre sko - som er helt ubrukte. 

Fitzgerald har rundt 40 par ubrukte joggesko til en verdi på om lag 80.000 kroner. Men han nekter å bruke dem.

– Man kan ikke bruke sånne ting i Norge, fordi folk bryr seg ikke om det og tror du har kjøpt de på Hennes & Mauritz, sier han.

Han mener at Norge, og i hovedsak Oslo, ikke setter pris på mote og stil. Derfor bruker han de heller når han er i utlandet.

– Jeg pleier å dra til utlandet ofte, men ikke så veldig langt. Kanskje til Sverige og Danmark.

På spørsmål fra økonom Kvadsheim om svenskene setter mer pris på motesansen hans svarer han følgende:

– I Stockholm setter de pris på det. Oslo er ikke en «fashionby».

Luksusfellen
UBRUKT: Jeremy Fitzgerald har nærmere 40 par med sko til en verdi av rundt 80.000 kroner - som han aldri bruker. Foto: TV3

11.000 kroner i minus hver måned
Mens klesskapet har blitt fylt opp med dyre, ubrukte klær så har regningbunken økt. Og betalingene uteblir. Hver måned går Fitzgerald 11.000 kroner i minus.

– Det du bruker mye penger på er å ikke betale regningene dine, forteller økonom Kvadsheim.

For hver måned dropper 27-åringen å betale flere regninger og de påfølgende purringene. Blant annet har han blitt tatt i å snike på trikken flere ganger, og i tillegg til å unnlate å betale billett har han heller ikke betalt gebyret han har fått når han har blitt fersket i å snike. Snikingen har dermed kostet han nærmere 14.000 kroner.

Dropper å betale barnebidrag
Men den dårlige økonomien til Fitzgerald som jobber som flyplassteikniker, går utover flere enn han selv. Det viser seg at 27-åringen har en sønn i Sverige og en datter i Oslo som han ikke har betalt barnebidrag for. Ifølge ekspertene har han en gjeld på svimlende 260.000 kroner, der 160.000 er statlig gjeld. I tillegg til det har han 14 betalingsanmerkninger registrert i sitt navn.

Men Fitzgerald ser ikke ut til å ta de økonomiske problemene på alvor, og framstår lite villig til å endre på livsstilen sin. Han har til tider ikke nok penger til å kjøpe mat, men legger noe av skylden på «systemet». Ifølge han er det lagt opp til at folk skal være i gjeld.

– Uten meg, og uten folk som har inkasso, så vil det ikke finnes inkassobyrå i Norge, sier han til ekspertenes store forbløffelse.

– Jeg har ikke møtt noen med så barnslige argumenter før. Jeg kan nesten ikke tro denne fyren her, sier en oppgitt Hallgeir Kvadsheim.

«Luksusfellen» kan du se på TV3 ikveld klokken 20.30.

Luksusfellen
LUKSUSFELLEN: Jeremy Fitzgerald går 11.000 kroner i minus hver måned. Foto: TV3