VG hadde torsdag et forsideoppslag om Torodd Fuglesteg, som ifølge VG skal ha utløst dødsalarm i Skottland med råtten rakefisk.

 

- Det er overhodet ingen substans i denne historien. Jeg forstår ikke at de har trykket den. Det er helt sprøtt, sier han til P4.

 

-Begynte på et internettforum

Fuglesteg forteller til P4 at han først la ut historien i et nettforum, der den ble mottatt som en god spøk. Han syntes det var morsomt, og derfor sendte han den også som et tips til VG. Han hadde aldri trodd at VG ville gå videre med saken, og ble overrasket da en journalist ringte for å snakke med han.

 

- Jeg lurte på om de hadde fått kortslutning i hodet, og det hadde dem tydeligvis, sier han på telefon fra Skottland.

 

Han forteller at han ville spille med, for journalisten var veldig ivrig på å gjøre saken. Han syntes det hele var morsomt, men han tenkte hele tiden at VG ville oppdage at historien ikke var sann.

 

- De sendte en journalist fra Sunday Times for å ta bilder, og for han burde det jo ringt noen bjeller, men det gjorde det altså ikke.

 

- Ingen andre kilder

Fuglesteg er den eneste kilden VG har vært i kontakt med, og politiet i Skottland har heller ikke bekreftet drapsalarmen VG skriver om.

 

- De burde jo skjønt det da politiet ikke kunne bekrefte historien min, sier han til p4.

 

Han opprettet en mail til en "nabo", som han selv håndterte. Via den hadde han kontakt med VG, som hele tiden trodde at disse mailene kom fra en nabo.

 

- Jeg jobber med IT selv, og jeg mener det er svært enkelt å oppdage at den såkalte naboen hadde samme IP-adresse som meg, sier han.

 

Tre journalister har vært innom saken, i tillegg til en fotograf. Ingen av disse har forstått at historien ikke er sann.

 

- Det var en frilansjournalist innom her, som særlig burde forstått det. Jeg hadde for eksempel fortalt at politiet ødela en dør da de brøt seg inn her, men han kunne jo se at denne døren var hel og fin!

 

- Helt absurd!

Torodd mener han ikke forsøkte å lure journalistene i VG, men at de lurte seg selv. Da han la seg til å sove onsdagskveld gikk han til sengs med en følelse av at VG hadde droppet saken. Han fikk ingen indikatorer på at VG ville lage oppslag av denne saken, og han var sikker på at de hadde droppet den.

 

- VG sendte en mail til min "nabo", der det sto at hun måtte ringe til dem for å bekrefte historien, hvis ikke ville de ikke trykke saken. Det var jo min mail, og jeg ringte selvfølgelig ikke. Derfor trodde jeg heller ikke at de ville publisere saken.

 

Han stiller seg uforstående til at VG i går avbildet han på forsiden, og på en dobbeltside inne i avisa. 

 

- Jeg sitter med følelsen av at VG skriver historien med viten om at denne saken er totalt oppspinn fra ende til annen.

 

- Du tror altså at journalistene visste at dette ikke er en sann historie?

 

- Jeg får den følelsen, ja. Jeg klandrer dem ikke, for det er klart at rakefisk som skaper liklukt er en god historie, som selger aviser. Men jeg hadde aldri i min villeste fantasi forestilt meg at dette kom til å havne på forsida av VG, sier han til P4.

 

- Uvirkelig

Torodd Fuglesteg er svært overrasket over at VG har laget et stort oppslag av denne saken, og han beskriver det hele som uvirkelig.

 

- Jeg er glad jeg sitter i Storbritannia nå, for hvis ikke hadde jeg nok vært innlagt på sykehus med dobbeltsidig hjerteattakk. Det er totalt uvirkelig, sier han til P4.

 

- Angrer du på at du har gjort dette?

 

- Jeg vet ikke hva jeg har gjort! Altså, angrer på at jeg sendte den over til VG som tips? Nei. Men det at VG gikk fullstendig over støvleskaftene har egentlig ikke jeg ansvaret for. Det er en sak de får ta på kammerset, sier han.

 

Da saken vokste seg større bestemte Fuglesteg seg for å følge den opp, fordi han mente VG aldri ville trykke en slik sak.

 

- Det er så store huller i min historie at jeg var helt sikker på at VG aldri kom til å trykke den. De burde stengt saken da politiet benektet saken i sin helhet, sier han til P4.

 

- Hvorfor valgte du å gå videre med saken, og lure journalistene?

 

- Lure journalistene er et uttrykk som jeg ikke er enig med deg i. Jeg tror de lurte seg selv. Det er faktisk tillatt å tenke når du er journalist også, avslutter han.

 

Saken fortsetter under bildet. 

 

VG forside 2
VG, torsdag 17. juli

 

- Vi beklager

Redaksjonssjef i VG, Arve Arefjord, var ansvarlig for dagens oppslag og beklager at VG har blitt lurt.

 

- Fuglesteg kontaktet oss via en lang og detaljert mail, der han fortalte denne historien. Da vi ringte han fortalte han historien igjen, og vi valgte å tro på han fordi han står fram med bilde og fullt navn, sier han.

 

- Dere fikk ingen bekreftelse fra politiet, men valgte likevel å trykke saken?

 

- Vi snakket med en informasjonsarbeider i det lokale politiet. Hun trodde noe slikt kunne ha skjedd på mandagen, sier han.

 

Fuglesteg fortalte til VG at episoden med rakefisken skjedde på tirsdag, men dette valgte Arefjord å se bort fra.

 

- Vi tenkte at hun gikk i surr i dagene, og dessuten fant vi ingen grunn til ikke å tro på vår kilde, sier Arefjord til P4.

 

VG har snakket med politiet igjen i dag, som kunne fortelle at denne episoden ikke har skjedd.

 

- Vi burde hatt sikrere kilder i politiet, innrømmer Arefjord, samtidig som han legger til at Fuglesteg brukte sine IT-kunnskaper til å forlede VG ut på dypt vann.

 

 

 

Flere kanaler