Økonomens røde seddelbunke er svært dårlig nytt for Thomas (36)

Har 40.000 utbetalt i måneden - trenger hjelp.

SER RØDT: Når Luksusfellens ekspert, Hallgeir Kvadsheim, tar fram de røde sedlene, symboliserer det lånte penger - og viser hvor mye Thomas Hansen går i minus hver måned. Foto: TV3
SER RØDT: Når Luksusfellens ekspert, Hallgeir Kvadsheim, tar fram de røde sedlene, symboliserer det lånte penger - og viser hvor mye Thomas Hansen går i minus hver måned. Foto: TV3

Thomas Hansen (36) fra Sarpsborg jobber på Nordsjøen og tjener mellom 650.000 og 700.000 i året. Likevel er økonomien hans fullstendig skakkjørt.

- Når jeg får lønn, bruker jeg penger på det jeg har lyst på. Det kan være ny stereo, ny telefon, bil, kule felger, eller noe annet, forteller offshore-arbeideren i TV3-programmet «Luksusfellen».

I tillegg går han veldig ofte på byen, og her sitter tusenlappene løst når han endelig er hjemme i Sarpsborg. Hansen, som jobber to uker på og fire uker av, innrømmer at det er litt status å vise at man som oljearbeider har råd til å spandere på andre.

Nå er flere år med sløsing og overforbruk i ferd med å gi alvorlige konsekvenser for både ham og lillesøsteren, som han eier huset sammen med.

- Man tør ikke å åpne posten lenger. Og det tar på. Det føles veldig kjipt å være i en situasjon der man tjener bra, men hvor det likevel har gått så feil vei med økonomien, sier Hansen. 36-åringen er også pappa til to gutter som han har annenhver helg og én dag i uken.

Saken fortsetter under bildet
luksusfellen
I TRØBBEL: Thomas eier huset sammen med søsteren, Marianne, og dermed risikerer begge å få huset tvangssolgt. Foto: TV3


Røde sedler
På oversikten Kvadsheim setter opp på tavlen, blir det etter hvert mange røde tusenlapper. Dette symboliserer at det er lånte penger som har vært brukt til det månedlige forbruket.

Hansen har nemlig begynt å ta opp nye lån for å betjene de gamle lånene. Da går alarmklokkene for fullt hos ekspertene.

- I alt betyr dette at du har gått mer enn 15.000 kroner i minus hver måned. Det har ikke holdt med en inntekt på 40.000, sier en alvorlig Kvadsheim.

Blant annet har Hansen alene brukt 13.000 kroner i måneden på mat. Til sammenligning bruker en familie med to voksne og to barn i gjennomsnitt ca 7.000 kroner, ifølge statlige beregninger.

- Det er overraskende og sjokkerende. Jeg vet egentlig ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Det er ikke bra, sier Hansen.

Saken fortsetter under bildet
luksusfellen
SHOTS: Thomas Hansen får seg en kraftig vekker når psykolog Robert Speare illustrerer at 36-åringen har brukt 126.000 kroner på byen det siste året. Foto: TV3

126.000 kroner på byen
Beregninger viser at Hansen i løpet av det siste året har brukt så mye som 126.000 kroner på byen - hvorav mye har gått til å spandere alkohol på andre.

«Luksusfellens» økonom, Hallgeir Kvadsheim, forklarer Hansen at sløsingen har gjort at han nå sitter med nesten 1 million kroner i gjeld. To av lånene, på til sammen 600.000 kroner, er i ferd med å gå til inkasso.
 
- Vet du hva det innebærer, spør Kvadsheim.

- Nei, det høres ikke bra ut.

- Nei. For det de sier, er at de vil ha tilbake de 600.000 kronene . Og de vil gå til namsmannen for å få dette gjennom. Det som da skjer, er at de prøver å få pant i boligen deres. Det vil de få, og da er neste steg å få den tvangssolgt, sier eksperten.

For at kreditorene i det hele tatt skal gå med på å forhandle med Hansen, må han skaffe 40.000 kroner i løpet av uken. 20.000 av disse må være på plass allerede dagen etter.

Hvordan det går med Thomas og søsteren, ser du på TV3 onsdag klokken 20.30.