Akkurat da østlendingene hadde forsonet seg med at vinteren uteble i år åpnet himmelen seg og ned kom det totale kaos. Igjen.

I kjent stil har snøen atter en gang tatt Østlandet på sengen, og ført med seg det vanlige spetakkelet.

 

Statsmeteorolog Arild Mentzoni sitter på Universitetet i Oslo og har målt 32 centimeter nysnø mandag morgen.

 

Et lykketreff

- Mange steder på Østlandet er det kommet over en halvmeter snø i løpet av det siste døgnet. Nede ved kysten teller vi rundt 20 cm mens vi lett finner en halvmeter i høyden, som Nordmarka med sine 47 centimeter i dag, sier Mentzoni.

 

Meteorologen mener det er et lykketreff at snøfallet kom i helgen, og ikke midt i uka.

 

- Det er klart det blir problemer i et trafikkert området som hovedstaden som ikke er vant til snøfall av denne størrelse. Men vi skal være veldig glad for at dette kom på en søndag! Hadde denne snømengden kommet på en hverdag hadde situasjonen blitt enda mer håpløs enn den er i dag.

 

Sjekk føret på trafikkflyt.no.

 

At det likevel er kaos på veiene i Norges travleste by mandag morgen kan politiinspektør Jan Kristiansen ved trafikkseksjonen i Oslo-politiet kvittere på.

 

Bare søndag kveld skal redningsmannskapene ha blitt utkalt på over 1000 oppdrag.

 

- Når det er så mange som kjører ut, så er det altfor mange som enten kjører på for dårlige dekk, eller som har for dårlige kjøreferdigheter, sier Kristiansen til P4. 

 

- Det kommer mer

Men ifølge statsmeteorolog Mentzoni har snøværet langt fra gjort seg ferdig. Det er altså bare å la snøfreseren stå i oppkjørselen.

 

- Dette er uvanlig mye snø, det er helt sikkert. Det verste er at det ser ikke ut til å gi seg heller. Et nytt nedbørsområde er på vei innover Østlandet i løpet av kvelden og natta. Det vil fort til 20 cm mer snø i de inntre områdene rundt Oslo, forteller Arild Mentzoni.

 

Det vil fortsette å snø utover natta og tirsdag formiddag, før vi får et pusterom på et par døgn som gir østlendingene tid til å rydde opp.

 

- I slutten av uka kan det igjen se ut som vi kan vente oss mer snø, sier statsmeteorologen.

 

Og hva skal skientusiastene smøre med?

 

- Det må bli tålmodighet i første omgang, råder Mentzoni.