PERSONLIG DRAMA: Thomas Gullestad (midten) fortalte om morens selvmord da han søndag gjestet «Ari og Michael», med programlederne Ari Behn og Michael Andreassen, på P4.
PERSONLIG DRAMA: Thomas Gullestad (midten) fortalte om morens selvmord da han søndag gjestet «Ari og Michael», med programlederne Ari Behn og Michael Andreassen, på P4. Foto: P4
Da Thomas «Fingern» Gullestad var 11 år gammel, valgte moren hans å ta selvmord.

– Det var som om tida stoppet helt opp. Først nektet jeg for at det hadde skjedd, så ble jeg bare uendelig lei meg. Det var en helt jævlig følelse, har Gullestad (37) tidligere uttalt til Dagbladet Magasinet.

I forkant av storfilmen «Den 12. mann», valgte skuespilleren å bruke den traumatiske opplevelsen som en del av forberedelsene til hovedrollen som Jan Baalsrud.

– Vi lager denne filmen én gang, og da må du gjøre alt som står i din makt for å gjøre den så bra som mulig. Du må prøve å finne historier og opplevelser fra ditt eget liv som er fra ditt mørkeste mørke. Bare grave i dritten, i dine egne minner, for å bruke dette i rollen, sier Gullestad til P4.


– Veldig terapeutisk
Søndag gjestet han det nye programmet «Ari og Michael», hvor Ari Behn og Michael Andreassen har en lengre samtale med ulike profilerte gjester. Her forteller Gullestad blant annet om hvordan Baalsrud-rollen har hjulpet ham videre.

– Det har vært veldig terapeutisk. Hvis man har en vond knute, er det veldig vondt å trykke på den. Men så blir det veldig godt etterpå. 

Etter at opptakene var over, følte han at han seg veldig «ferdig» med den traumatiske hendelsen.

– Nå har jeg brukt disse minnene gjennom hele filmen, hver dag på opptak. Når man tenker på noe så mye, blir man ganske ferdig med det til slutt. «Ok, nå har jeg tenkt nok på det, nå finnes det ikke flere vinkler å angripe de tankene på». Så da har man liksom lukket det kapittelet, sier 37-åringen.

Saken fortsetter under bildet
12. mann
STJERNELAG: 18. desember 2017 var det gallapremiere på «Den 12. mann» i Fredrikstad. F.v: Jonathan Rhys Meyers, Thomas Gullestad, Mads Sjøgård Pettersen, Marie Blokhus, Elle Marja Eira og regissør Harald Zwart. Foto: NTB scanpix

Fikk ingen psykolog
Både hovedrolleinnehaver Gullestad, regissør Harald Zwart – og faktisk også den virkelige Jan Baalsrud – opplevde å miste mødrene sine i ung alder.

– Sånn sett fant vi en slags felles greie alle tre, sier Gullestad til «Ari og Michael».

– Du fikk ikke så mye tilbud om terapi rett etter selvmordet?

– Nei, da det skjedde i 1991, var det ikke noe bearbeiding eller noe apparat som sto klart. Det var mer sånn «vi får bare fortsette videre og satse på at dette går bra». Det ble ikke sendt noe psykolog hjem til oss, det var ikke tiden for det tidlig på 90-tallet.

Kjempesuksess
Filmen om motstandsmann Jan Baalsrud er nå sett av mer enn 300.000 mennesker på landsbasis siden premieren 25. desember.

Anmelderne har også jevnt over vært positive, med terningkast 6 i blant annet GD og KK, terningkast 5 hos FilmMagasinet, Filmfront og NRK P3, og 4 i Aftenposten, VG og Dagsavisen.

– Jeg har laget min beste film noensinne, uttalte regissør Harald Zwart til Fredrikstad Blad i romjulen.


Flere kanaler