SUKSESS: Her er Harry Potter i den første av 8 filmer som ble en suksess over hele verden.
SUKSESS: Her er Harry Potter i den første av 8 filmer som ble en suksess over hele verden. Foto: AP
Harry Potter fans kan kanskje ikke trylle, men det kan være en trøst å vite at man er blant de bedre av gompene her i verden. Nå har nemlig forskning vist at folk som leser Harry Potter er mindre fordomsfulle. 

Forskningen, som har fått navnet «The greatest magic of Harry Potter: Reducing Prejudice», har utført tre studier for å teste om det å lese bøkene «forbedrer holdningen til stigmatiserte grupper» (innvandrere, homoseksuelle, flyktninger).

Forskerne fant ut at hvis leseren kan kjenne seg igjen i Harry Potter og ikke i Voldemort, kan dette være med på å fjerne fordommer hos unge lesere. 

Sammenlignes med nazismen 
Det har blitt gjort sammenligningen mellom Voldemort og hans følge, og hvordan nazismen er oppbygd. Uttrykk som «gompeblod», «halvblods» og «helblods» har alarmerende like trekk som rasistiske uttrykk i den virkelige verden.

Forfatteren J.K. Rowling skrev på nettsiden sin i fjor at hvis man ser på fordommene Harry Potter opplevde fordi hans besteforeldre var gomper (vanlige mennesker), kan man trekke en sammenheng mellom nazismen og dødseterne. 

Saken fortsetter under bildet.
JK. Rowling
FORFATTER: J.K Rowling er kjent for å ha klare budskap og meninger i bøkene sine. Foto: AFP

– Hvis du tenker dette er å dra det litt langt kan du se på noen av de ekte diagrammene som ble brukt av nazistene for å konstatere om noen var av arisk eller jødisk blod. Jeg så et slikt diagram på Holocaust-museet i Washington, og det var skremmende å se at nazistene brukte akkurat den samme skjeve logikken som dødseterne.

Den fornuftige Albus Humlesnurrsa uttalte selv i bokserien: 

– Du legger for mye vekt, og det har du alltid gjort, på det såkalte «rene blodet». Du klarer ikke å skjønne at det som betyr noe er ikke hva de er født som, men hva de vokser opp til å bli.

Flere kanaler