VARMETAP: Forsker advarer mot ekstremt varmetap.
VARMETAP: Forsker advarer mot ekstremt varmetap. Foto: Andreas Holje Stjernvang
Ungdomsmoten lar seg ikke nevneverdig påvirke av kuldebølgen som skylder over landet i disse dager, og joggesko med ankelsokker er fremdeles et normalt i norske skolegårder. Årsaken er enkel, det finnes ifølge ungdommen selv ikke fine nok vintersko på markedet.

- Det er viktigere at skoene matcher antrekket enn at de er varme, forteller en jente til adressa.no.

LES OGSÅ: Derfor skal du ikke tenne lighteren på en bensinstasjon

Hun og venninnene i Trondheim bruker joggesko med ankelsokker i selv om gradestokken i trønderhovedstaden viser under ti minus. De får støtte av blogger Erica Mohn Kvam, som mener de gode vinterskoene gir negative assosiasjoner for mange.

Stort varmetap
Å være lettskodd om vinteren kan imidlertid være skummelt, og raskt føre til av man blir kald.

- Områder som ankler, og som ikke er beskyttet av klær, er ekstremt utsatt for varmetap, forteller forskningsleder Mariann Sandsund ved helseavdelingen til Sintef Teknologi og samfunn til avisen.

LES OGSÅ: Kulda tar knekken på flåtten

Tykk såle og ull
Årsaken til den raske nedkjølingen er at når huden kjøles ned vil blodtilførselen til disse hudområdene stenges av for at kroppen ikke skal miste enda mer varme.

Sandsund anbefaler gode vintersko med tykk såle og sokker av ull på kalde vinterdager.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler