FORGIFTET: Valpen Timmy døde etter å ha spist giftig sopp i hagen.
FORGIFTET: Valpen Timmy døde etter å ha spist giftig sopp i hagen. Foto: Privat
Vibecke Engeland Løkling fra Nordfjordeid opplevde alle hundeeieres mareritt da hun i forrige uke oppdaget at den tre måneder gamle valpen Timmy hadde fått i seg noe han ikke burde.

– Når du har en liten valp følger du jo med hele tiden og jeg så han hadde fått i seg noe, men jeg var ikke rask nok til å få det ut av munnen hans, forteller en tydelig beveget hundeeier til P4.    

Det var bare noen uker siden familien hadde fått den lille Cavalier king charles spaniel-valpen da hunden lekte i hagen og spiste noen sopp som vokste ved et tre, skriver Sunnmørsposten. Det viste seg å være skjebnesvangert. 

– Du blir veldig stresset når det først skjer. Det gikk så fort, bare 20 minutter etter at jeg oppdaget at han hadde spist soppen merket vi symptomene, deretter var vi hos dyrlegen på under ti minutter, forteller Vibecke Engeland Løkling.

Saken fortsetter under bildet
Sopp
FARLIG SOPP: Det var antageligvis en sopp av denne typen, silketrevlesopp, som forgiftet den lille valpen Timmy. Foto: Privat

LES OGSÅ: Den lille koala-ungen tror kosedyret er den døde moren

Da de kom til dyrlegen slet valpen med diaré, smerter og kraftig sikling fra munnen. Dyrlegene ga beskjed om at hunden var veldig syk og at det kanskje ikke ville være mulig å redde valpen.

– Blodsirkulasjonen var veldig dårlig og han hadde veldig lav puls. Dyrlegene fikk Timmy til å kaste opp slik at han kunne tømme seg og da så vi at det kom opp sopprester, forklarer Løkling.


Pass godt på
Veterinær Silje Hvarnes ved Romsdal Dyreklinikk forteller at det er en del giftige sopper der ute og at spesielt hundeeiere med valper og mindre hunder skal passe på. 

– Små hunder og valper tåler mindre enn større hunder. Hvis du oppdager at hunden din har spist sopp, eller ser at en hund spiser sopp, må du ringe til dyrlege med en gang, forklarer hun til P4.

Hun har selv behandlet hunder med soppforgiftning og forteller at typiske tegn på forgiftning er at hunden begynner å sikle mye, blir fjern, slapp, apatisk og blek, og den kan også begynne å kaste opp. Noe hunder kan få nevrologiske symptomer, som for eksempel kramper. En forgiftning kan utvikle seg raskt og det er derfor viktig at man kommer seg til veterinær. 

– Det finnes ingen motgift mot soppforgiftning og vi må derfor behandle symptomene som hunden har, samt hindre ytterligere forgiftning, forteller Hvarnes. 

Har hunden din fått i seg sopp er det lite du selv kan gjøre med saken, og du bør derfor kontakte dyrlege umiddelbart. Silje Hvarnes oppfordrer alle som har valper til å ta en grundig sjekk av hagen.

– Valper er nysgjerrige og vil smake på alt, du må derfor gå grundig over hagen din og passe godt på hva hunden får i seg på tur i skogen, avslutter hun. 

Saken fortsetter under bildet
Silje Hvarnes
DYRLEGE: Silje Hvarnes har selv behandlet hunder som har blitt forgiftet av sopp. Foto: NTB scanpix


Ikke klar over soppfaren
I Vibeckes tilfelle var det ikke mulig å redde valpen Timmy, og etter en stund ble Vibecke sendt hjem med en livløs valp i armene. 

– Det har vært en hard og tøff uke, forteller matmoren.

Vibecke Engeland Løkling var ikke klar over at vanlig sopp man har i hagen kunne være så farlige for hunder. Nå plukker hun sopp konstant.

– Den popper opp igjen så dette er et evighetsproblem. Jeg snakket med en soppekspert og han sa at der det vokser trær vokser det også sopp. Jeg bor rett ved skogkanten, forklarer Løkling.

Etter at det ble skrevet om saken har hun opplevd en enorm respons på Facebook og flere har gitt henne tilbud om en ny valp. Om fire uker henter familien en ny Cavalier king charles spaniel.

– Jeg har aldri vært noe glad i vinteren, men i år gleder jeg meg til snøen kommer, slik at hagen blir soppfri. Jeg skal lage en soppfri sone til den nye valpen i hagen, forteller Vibecke Engeland Løkling.

Flere kanaler