KALD IDYLL: Om prognosene slår til, kan dette bli realiteten over store deler av landet i slutten av måneden.
KALD IDYLL: Om prognosene slår til, kan dette bli realiteten over store deler av landet i slutten av måneden. Foto: NTB scanpix
Etter en svært mild november og desember, kan det nå gå mot kaldere tider.

Mye tyder på at den mye omtalte jetstrømmen vil ta en sørligere bane fra omtrent midten av måneden - noe som vil bety en omlegging til kaldt vintervær over hele Norden.

– Ja, det er sterke signaler om en kaldere værutvikling. Det kan skje så tidlig som midten av januar, men mest sannsynlig er det mellom 20. og 25. januar. Da er det sørligere jetstrøm og det at lavtrykkene i hovedsak går inn på kontinentet som medfører den kaldere utviklingen. Samtidig vil det trolig være høytrykk nær Øst-Grønland/Svalbard/Island som bidrar til å sette opp en kald nordlig eller nordøstlig luftstrøm, forteller meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen, til P4.

Han vil ikke utelukke at vi kan få perioder med såkalt «Sibir-kulde» i indre strøk, noe som vanligvis betyr temperaturer på mot 30-40 minusgrader.

– Lavtrykkene i sør kan i perioder føre inn Sibir-luft, men detaljene omkring dette er enn så lenge usikre. Siden det i utgangspunktet ikke er noe høytrykk over Norden som blokkerer lavtrykkene fra å trekke inn i landet, kan det tenkes at lavtrykk av og til kan sveipe nordover og føre til snø i Sør-Norge og kanskje mindre kaldt vær i perioder, forteller Korneliussen.

Saken fortsetter under bildet

kulde
KLARE SIGNALER: Norske, svenske og danske meteorologer er enige om at det ligger an til en lengre kuldeperiode. Foto: NTB scanpix

Tror på kulde i flere uker
StormGeo-meterologen jobber med varsler for kraftbransjen for de kommende ukene og månedene. Han har tidligere truffet svært godt ved tilsvarende værsituasjoner, både ved den vedvarende kulden i fjor vinter, og forut for den fastlåste værsituasjonen som ga tidenes sommer i store deler av landet.

Denne gangen mener han kulden kan vare i flere uker.

– Modellene indikerer at denne værtypen vil strekke seg frem til midten av februar, men varigheten er nok noe usikker.

LES OGSÅ: Meteorologen skulle gå på ski - ble møtt av dette synet i løypa

– Skikkelig vinterkulde
Korneliussen får støtte fra sin svenske kollega, Nitzan Cohen, som jobber med månedsprognoser hos SMHI.

«Når vi kommer til siste tredel av januar og månedskiftet til februar, peker det meste på at vi får en såkalt grønlandsblokkering. Det innebærer at vi får mer høytrykksaktivitet rundt Grønland og en sørligere jetstrøm. I Nord-Europa pleier dette å føre til omganger med skikkelig vinterkulde, enten fra Sibir eller Arktis», skriver Cohen.

Også danske meteorologers sesongprognose peker i samme retning - de forventer at januar og februar samlet sett blir 1-2 grader kaldere enn gjennomsnittet de siste 20 årene.

LES OGSÅ: Her må meteorologen avbryte sendingen - ble kjørt rett på akutten

Flere kanaler