Foto: NTB scanpix
Meteorologisk institutt kommer nå med meldingen som bønder, brannmannskaper og mange andre på Østlandet har lengtet etter i lengre tid.

Regnet er på vei – og det ser ut til å komme rikelige mengder.

Skal vi tro prognosene, kan det komme i alt 40 millimeter nedbør i de tørkerammede områdene på Sør- og Østlandet. Regnet kommer med to lavtrykk som ankommer henholdsvis fredag morgen og lørdag morgen.

– Det første lavtrykket er akkurat et slikt vi vil ha nå, som går inn i Skagerrak og gir nedbør på Sørlandet og Østlandet. Det liker vi, sier meteorolog Kristian Gislefoss til Yr.

Saken fortsetter under innlegget

Alle skal få
Mens det første regnværet kan gi rundt 25 mm nedbør på det sentrale Østlandet, er det ventet noe mindre mengder, ca 15 mm, på lørdag.

Da kan til gjengjeld vestlendingene og trønderne få det spesielt vått, med 30-50 mm nedbør.

Lavtrykkene når også helt opp til Nord-Norge, som kan vente seg regn både lørdag og søndag.

Prognosene støttes av svenske meteorologer, men de er enn så lenge forsiktige med å anslå hvor mye regn som vil følge med det «omfattende regnområdet».

Yrs skogbrannindeks viser at det fortsatt er meget stor skogbrannfare i Østfold, samt deler av Akershus, Hedmark, Vestfold, Buskerud og Telemark. 

Saken fortsetter under innlegget

– Sommeren kommer tilbake
Danske meteorologer var blant de første til å varsle den ekstremt tørre og varme sommeren over store deler av Nord-Europa.

I deres siste månedsprognose, publisert 31. juli, pekes det - ganske riktig - på at et lavtrykk kan passere i løpet av uke 32, altså inneværende uke.

De mener imidlertid at den usedvanlige sommeren kan komme til å gjøre comeback med et solid høytrykk i uke 33 og 34.

«Det er ikke utelukket at det vil forekomme tropedøgn (dansk betegnelse for et døgn der temperaturen aldri kommer under 20 grader, journ.anm), og til tross for usikkerhet i prognosene, er de alle enige om tørrere, mer solfylt og varmere vær enn normalt», skriver DMI.

Flere kanaler