HAVSALT: I tillegg til å redusere saltinntaket, er det viktig å velge riktig!
HAVSALT: I tillegg til å redusere saltinntaket, er det viktig å velge riktig! Foto: Shutterstock
Norske helsemyndigheter anbefaler at vi får i oss maksimalt 5 gram salt hver dag, noe som tilsvarer i underkant av en teskje salt.

Gjennomsnittsnordmannen spiser 10 gram per dag, altså det dobbelte. Derfor råder helsemyndighetene oss til å lage mest mulig mat fra bunnen av, slik at vi får større kontroll på saltinntaket.

Men visste du at det er stor forskjell på hvilket salt du velger?

Naturlig salt
Alle kroppens celler er avhengig av naturlig salt for å fungere normalt. Salt er blant annet viktig for å opprettholde sirkulasjonen, beintetthet og stabilt blodsukker. Men disse helsegevinstene får du ikke av vanlig bordsalt. Istedet bør du velge naturlig salt, mener kostholdseksperter

Naturlig uraffinert salt inneholder over 90 ulike sporstoffer som kroppen kan nyttegjøre seg av. Minst 25 av disse er essensielle sporstoffer i kroppen, som feks naturlig jod og magnesium som bidrar til normalt stoffskifte og hjertefunksjon.

Uraffinert havsalt inneholder også naturlig selen, som hjelper kroppen å avgifte tungmetaller. Det består også av bor, som motvirker beinskjørhet, og krom som regulerer blodsukkeret. 

Havsalt er også en kilde til kobber, som hjelper kroppen å danne nye blodårer dersom sirkulasjonen er redusert. Dermed kan naturlig havsalt faktisk redusere blodtrykket, ved å bidra med sporstoffer som støtter blodtrykksreguleringen.

Himalayasalt
ROSA: Det naturlige himalaya-saltet er rosa på farge, og inneholder 84 mineraler som kroppen trenger. Foto: Shutterstock

En belastning
Bordsaltet mangler de gode egenskapene ved salt, og blir istedet en belastning for kroppen.

Bordsaltet er nemlig blottet for de naturlige mineralene som kroppen nyttegjør seg av. Det fremstilles ved varmebehandling som dessverre fjerner de essensielle sporstoffene.

Den ekstreme varmebehandlingen endrer også saltets struktur, som gjør det mye vanskeligere for kroppen å nyttegjøre seg av det. Noen produsenter tilsetter også hvitt sukker i saltet, i tillegg til en rekke unaturlige stoffer, som blekemidler, antiklumpemidler som aluminiumhydroksid, syntetisk kalium-jod, fluor og  smaksforsterkere. 


Salt tilsatt jod
På slutten av 90-tallet begynte man å tilsette jod i bordsaltet, på grunn av høy forekomst av struma. Saltet, som først mistet det opprinnelige innholdet av jod i fremstillingsprosessen, ble altså tilsatt jod igjen i etterkant. Ny forskning viser at dette hadde en gunstig virkning, og at færre ble syke av stoffskiftesykdommer.

Det er enda en grunn til å velge naturlig salt, som altså har et naturlig innhold av jod, mener kostholdsekspertene. 

Moderate mengder
Forskning tyder på at et lavere saltinntak er bra for folk med høyt blodtrykk eller nyreproblemer. Og ifølge en stor metastudie fra Cochrane-samarbeidet vil diabetes-pasienter ha nytte av å innta begrensede mengder salt.

Men for lite salt kan også være usunt, viser en stor studie i USA. Et saltinntak helt ned til 1,5 gram om dagen, har vist seg å ha en negativ innvirkning på helsa, viser studien.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler