Foto: Silje Ludvigsen
Bakeriet i Lom har blitt verdenskjent for sine bakster. Oppskriftene har vært en vel bevart hemmelighet i mange år, og tidligere i høst ble oppskriften på de berømte kanelsnurrene delt med lytterne her på P4.

Les også: Verdens beste kanelsnurrer

Nå kan vi i P4 avsløre en ny hemmelighet som kommer til å sette fart på julebaksten. Bakerigründer Morten Schakenda har gitt oss oppskriften på Verdens beste julesnurrer, slik at du selv kan briljere med Lomsk julebakst frem mot høytiden!

Artikkelen fortsetter under bildet

Her er oppskriften:

Verdens beste julesnurrer
16 stk.

Deig:
1 kg hvetemel
1/2 l helmelk
150 g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terninger

Fyll:
150 g kransekakemasse/marsipan
125 g mykt smør
25 g sukker
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
En halv appelsin

(Se bilder av rekkefølgen i bildekarusellen nederst)

1. Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.
2
Foto: Silje Ludvigsen

2. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egen bolle til heving. Dekk til med plastfolie, og la den heve i 1 1/2 time. Mens deigen hever: riv skallet av en halv appelsin (bare det gule) og bland dette med saften fra en halv appelsin. Ha alle ingrediensene til fyllet i en bolle, og dette kjøres i en blender/kjøkkenmaskin til en fast masse.
3
Foto: Silje Ludvigsen

3. Strø mel på bakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca 40 cm x 50 cm. Smør  fyllet jevnt utover hele deigen.

4. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du 3 lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50- 60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers.

5. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute.

6. Det kan være litt vanskelig å få til snurrene på første forsøk, men øvelse gjør mester.

7. Sett kanelsnurrene på stekebrett med bakepapir, dekk til med plastfolie, og la den heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med sukker. Stek ved 175 grader i ca 20 minutter.

For flere oppskrifter fra bakeriet bør du lese denne boka: Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom. Av Morten Schakenda.

- Svært fornøyd!
En P4-ansatt som testet oppskriften ble svært fornøyd med resultatet.

- Det er jo ikke som vanlige kanelboller, det er mer julebakst. Jeg fikk skikkelig julefølelse av å spise den. Det er et godt alternativ til den tørre julebaksten.
Flere kanaler