Foto: NTB Scanpix
1. FINCA EL INJERTO KAFFE: Kr 7.500,- pr kilo
Dette er kaffe fra verdens minste og mest sjeldne kaffebønne. Den dyrkes utelukkende av familien Aguirre i Guatemala. Kaffefarmen befinner seg i regionen Huehuetenango, hvor forholdene for den sjeldne kaffeplanten er ideelle.

2. HACIENDA LA ESMERALDA: Kr 5.250,- pr kilo
Denne luksuskaffen er et produkt av Geisha-bønner som vokser i skyggen av guavaplanter i Panamas åssider. Smaken skal være fortreffelig.

3. KOPI LUWAK: Kr 600,- pr kopp
Kalles også "civet-kaffe". Civet er et dyr tilhørende snikekattfamilien, som lever i palmene i Asia. Kaffebønnene kvernes etter å tatt seg en tur gjennom dyrets tarmsystem. Prosessen er tidkrevende, og er også grunnen til at hver kopp bokstavlig talt blir dritdyr.

4. SAINT HELENA-KAFFE: Kr 590,- pr kopp
Kaffen er kjent for sin fyldige bouquet og milde karamellsmak. Mens de fleste kaffeprodusenter bruker fire dager på å tørke kaffebønnene sine, varer tørkeprosessen i dette tilfellet i hele fire måneder.

5. SVART ELFENBENSKAFFE (Black Ivory): Kr 375,- pr kopp
Denne kaffen lages ikke av elfenben, men av elefantbæsj. Produsenten vil ha det til at elefantens magesyre bryter ned proteiner i kaffebærene, noe som bidrar til en myk og mild kaffe uten bitter ettersmak. Elefantene lever et godt liv på kaffefarmer nord i Thailand, hvor kosten i stor del består av kaffebær.

LES OGSÅ: Mer kaffe gir mindre hudkreft

Saken fortsetter under bildet
Elefantbæsj
Ser kanskje ikke så godt ut, men kaffebønner passert gjennom forskjellige dyrs tarmsystemer er verdt sin vekt i gull

6. JAMAICAN BLUE MOUNTAIN KAFFE: Kr 750,- pr kilo
Denne kaffebønnen vokser i begrenset omfang i fjellene på Jamaica. Mesteparten av produksjonen eksporteres som luksusvare til Japan.

7. FAZENDA SANTA INES: Kr 740,- pr kilo
Denne kaffen dyrkes ved foten av Mantequira-fjellene i Brasil. Den har blitt kultivert av den samme familien i over hundre år. Kaffen er økologisk, og det meste av arbeidet gjøres for hånd. Det brukes naturlig mineralvann til vanningen, og bønnene soltørkes.

8. QUADRIGINOCTUPLE FRAP: Kr 360,- pr kopp
Dette er den dyreste kaffen den amerikanske kjeden Starbucks noen gang har solgt.

9. LOS PLANES: Kr 600,- pr kilo
Regnes for å være kremen av kaffe fra avlingene i El Salvador. Dyrkes og tørkes på tradisjonelt vis av kaffebønder nordvest i landet.

10. HAWAIIAN KONA: Kr 510,- pr kilo
Visste du at Hawaii er kjent for å dyrke en av verdens beste kaffesorter? På samme måte som druer fra Champagne-distriktet er de eneste som kan brukes til Champagne, er det forbudt å selge annet enn kaffe fra Kona-distriktet som Kona-kaffe.

LES OGSÅ: Kaffe mot impotens

(Kilde: Amerikanske NATIONAL COFFEE ASSOCIATION)

Flere kanaler