VIN: Trodde du at vin bare bestod av druer?
VIN: Trodde du at vin bare bestod av druer? Foto: Shutterstock
Hvis man drikker en flaske brus, så får man en detaljert oversikt over hva den inneholder både av tilsetningsstoffer. Men slik er det ikke med vin. 

Du trodde kanskje at vin bare inneholdt druer? 

Det svenske TV-programmet Uppdrag granskning har avslørt at de store vinprodusentene tilsetter opp til 63 ulike tilsetningsstoffer i vinen, uten å opplyse om det i innholdsfortegnelsen. 

45 av disse tilsetningsstoffene er til og med tillatt i økologiske viner.

Blant annet brukes ulike søtningsmidler, syrer, tilsetningsstoffer og prosesshjelpemidler uten å bli deklarert. Noen viner blir til og med tilsatt gelatin for å få en klarere farge, noe som veganere helst ikke vil ha i seg.

Norge følger EUs regler for merking av både vin, øl og brennevin. Så tilsetningsstoffene som brukes er godkjent av EU, men altså unntatt fra deklarasjonsplikten.

Her er en enkel oversikt over de vanligste tilsetningsstoffene i vin:

Svovel
Nesten all vin blir tilsatt svovel for å unngå uønsket sopp- og bakterievekst. Om produsenten bruker for lite svovel, øker risikoen for oksidert eller skjemt vin. Hvis vinen skal lagres i bag-in-box brukes ekstra mye svovel for å sikre holdbarheten.

Svovel er ikke farlig for de aller fleste. Unntaket er personer som er overfølsomme for sulfitter, som feks astmatikere. 
Svovel
SVOVELFABRIKK: Det er vanlig å tilsette svovel i vin for å øke holdbarheten. Foto: Shutterstock

Enzymer
Alt som lever inneholder enzymer. Produsenten tilsetter enzymer i vinen for å bryte ned drueskallet slik at det blir mer farge og aroma i vinen. Dette gjør det også lettere å presse mer saft ut av druene. Enzymer kan også bryte ned stoffer i vinen for å gjøre fargen ren.

Syre
I varme vinområder er det vanlig å tilsette syre i vinen for å unngå bakterieinfeksjoner. Syre tilsettes vanligvis før og under gjæringen, men den kan også tilsettes før tapping for å justere vinens smak. 

Sukker
Å tilsette sukker er vanlig i kjølige vinområder der druene gjerne inneholder lite naturlig sukker. Eksempler på slike områder er de fleste områdene i Tyskland, samt Bordeaux og Burgund i Frankrike. Det kunstige søtningsmiddelet MCR brukes også, både istedenfor og i tillegg til sukker. MCR er søtere enn sukker, og er derfor egnet for å gi vinen en søtere smak i sluttprosessen. 
Vingård
DRUER: Vin kan inneholde 63 ulike tilsetningsstoffer i tillegg til druer. Foto: Shutterstock


Egg og melk
Det eneste som vinprodusentene er pålagt å deklarere er om vinen inneholder egg, melk, fisk eller nøtter, på grunn av allergener. Både melk, egg, fisk og nøtter kan inngå i arbeidet med å gjøre vinen fin. Noen viner blir tilsatt eggehvite for å klarne fargen. Proteinene klarner vinen, fjerner klumper og endrer smaken.

Ifølge informasjon Uppdrag granskning har fått fra en av Sveriges største vinprodusenter inneholder Sveriges mest solgte vin, Umbala, følgende tilsetningsstoffer: nitrogen, ammoniumsulfat, ammoniumbisulfitt, kaliummetabisulfitt, svoveldioksid, gelatin, bentonitt, tanniner, pektolytiske enzymer, L-vinsyre, melkesyre, og eikespon. 

Det finnes vinprodusenter som lager vin på "gamlemåten" men kun druer som ingrediens, men disse vinene er vanskelig å få tak i fordi de ofte ikke tas inn på Systembolaget, eller Vinmonopolet. Disse vinene koster også ofte litt mer.

Se hele innslaget om vinproduksjon på SVTs Uppdrag granskning.

Flere kanaler