Foto: Reuters
Det ble solgt over tre millioner vinyplater i Storbrittania i fjor, det høyste salgstallet på 25 år.
Salget av 3,2 millioner plater er 53 prosent mer enn året før, ifølge tall fra British Phonographic Industry (BPI).

Bowie er kongen
Det er den avdøde artisten David Bowie som må ta mye av æren for det økende salget. Hans kritikerroste avskjedsalbum "Blackstar" solgte alene 53.000 album bare på vinyl.

- Anført av salget av David Bowie har etterspørselen etter vinyl hoppet til nivåer vi ikke har sett siden begynnelsen av 90-tallet, forteller Geoff Taylor, sjef for BPI.

David Bowie hadde også fire andre album på listen over de 40 mest solgte i 2016. "The Rise and Fall of Ziggy Stardust" (13), "Hunky Dory" (16), "Nothing Has Changed - The Very Best Of" (17) og "Changesonebowie" (28).

Også artister som Led Zeppelin, Pink Floyd, Fleetwood Mac, The Eagles, Nirvana, Guns N’ Roses, ELO  og Foo Fighters solgte rekordmange vinylplater i året som gikk.

Salget går ned
Til tross for den kraftige økningen i salget av vinylplater, utgjorde det likevel bare 2,6 prosent av det totale musikkmarkedet i 2016.

I løpet av de siste 12 månedene ble det solgt 47,3 millioner CD-plater, ned 11,7 prosent fra året før, mens nedlasting av album gikk ned hele 29,6 prosent til 18,1 millioner. Siden 2012 er salget av nedlastbare album mer enn halvert i Storbrittania.

Streaming til nye høyder
Den utvilsomt mest benyttede måten å lytte til musikk på er derimot streaming. Ulike tjenester for streaming av musikk har steget med over 500 prosent på tre år.

I Storbrittania alene ble det registrert hele 45 billioner ulike streams av musikk. Hvilket tilsvarer 1500 ulike avspillinger for hver husstand i Storbrittania.


Flere kanaler