YNGSTEMANN: Er du yngst i søskenflokken kan du klappe deg selv på skuldra med at du muligens har reddet dine eldre søsken fra store helseplager.
YNGSTEMANN: Er du yngst i søskenflokken kan du klappe deg selv på skuldra med at du muligens har reddet dine eldre søsken fra store helseplager. Foto: Shutterstock
Det er forskere ved University of Michigan, som har sett på sammenhengen mellom det å få mindre søsken før fylte seks år og overvekt. 

Yngst er best
Resultatene viser at barn som ikke har søsken, eller kun eldre søsken når de begynner på barneskolen, har tre ganger så stor sjanse for å bli overvektig som de barna som hadde yngre søsken.

Forfatter av studien, barnelege, Julie Lumeng, sa følgende om resultatene i følge Huffington Post,  

«Forskningen viser at det å ha yngre søsken - sammenlignet med å ha eldre eller ingen søsken - har sammenheng med en lavere risiko for fedme»


Grunn til bekymring
Det kan være flere grunner til dette. Forfatterne av studien foreslår både at foreldre justerer hvordan de mater barna sine når de får søsken, og at barn som får yngre søsken deltar i mer aktiv lek.

Håpet er at studien skal hjelpe foreldre til å unngå at barna blir overvektige.

– Overvekt blant barn er fortsatt noe som gir stor grunn til bekymring, forklarer Lumeng. 

Hun mener at hvis fødselen av en søster eller bror endrer familiers adferd på en måte som beskytter mot overvekt, kan man finne mønstre som andre familier kan bruke i sine hjem.