ULV: Elsket og hatet
ULV: Elsket og hatet Foto: Shutterstock

Gråbein, gråtass, varg, skrubb - kjært barn har mange navn. Men ulven er slett ikke kjær i alles øyne, og den siste uken har det nok en gang vært høy temperatur i ulvedebatten.

De aller færreste har vært så heldige/uheldige å treffe på en vill ulv i norsk natur - vi bestemte oss derfor for å få en ekspert til å lære oss litt mer om dette mystiske, sagnomsuste dyret.

Spiser stort sett elg
Petter Bøckmann er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, og kan mer enn de fleste om ulv. Han kan fortelle at ulven egentlig er en hjortedyrspesialist, aller mest glad i elg og hjort.

– Ulven spiser stort sett elg her i Norge, forteller Bøckmann.

Men ulven angriper jo allikevel sau, hvorfor gjør den det når den foretrekker elg?

Ung-ulvene tar sau
Bøckmann forteller ulven ikke er en superflink jeger. Den er ikke en spesialisert jeger slik som for eksempel gaupa. Derfor klarer ikke en ulv å ta en elg alene. Skal den klare det er den nødt til å samarbeide med flokken sin.

– Det er derfor primært ung-dyr som har forlatt flokken på jakt etter nye beitemarker som går etter byttedyr de kan nedlegge på egenhånd. Da hender det at det går noe sau og en hel del andre ting!

Kan drepe mennesker - men gjør det ikke

På spørsmål om det er sant at ulv kan drepe mennesker sier Bøckmann at den KAN drepe et menneske dersom den vil.

– En hund kan også drepe et menneske dersom den vil. En ulv er adskillig sterkere, større og smartere enn en hund. Men mennesket er langt farligere for ulven enn det ulven er for mennesket. Derfor er ulven fryktelig sky!

Bøckmann forteller at det én finnes historie fra begynnelsen av 1800-tallet om at ulv har tatt menneske i Norge.

– Det er ingen som kan fastslå med sikkerhet om dette er en sann historie da den også inneholder en del mytiske elementer, forteller Bøckmann.

Derimot finnes det historier om at ulv har tatt mennesker i andre land i verden.

– Det dyret folk har kommet ut for da er sannsynligvis ikke ren ulv. Trolig er det snakk om en blanding av hund og ulv -  en hybrid. En slik blanding kan være et farlig dyr fordi den kan mangle ulvens naturlige frykt for mennesker.

Kan angripe hunder
Bøckmann forsikrer oss om at mennesker som går tur i norsk natur trenger ikke være redde for ulv. Har du derimot med deg en hund, kan det stille seg annerledes.

– Ulven kan se på hunden som en rival, en inntrenger den helst vil bli kvitt. Derfor handler de aller fleste dårlige opplevelser turgåere har hatt med ulv, om møtet mellom ulven og hunden. En ulv vil kunne oppleves som aggressiv og truende  - men det vil være hunden og ikke eieren den er ute etter. Hvis det oppstår en konfrontasjon er det stort sett hunden som taper.


Flere kanaler